top of page

Mr. Weird Beard

haarlem 111 / thoth

Irrational Library, thuishaven

van alles wat cool is

Irrational Library.jpg

Aan de Doelstraat in hartje centrum zit een winkel, waarvan je in Nederland niet snel een gelijke zult vinden. De Irrational Library op nummer 13 is een vintageshop van Joshua Baumgarten, een vrolijke baard uit New York, die lokaal bekend staat onder de naam Mister Weird Beard of The Beat Rabbi. Joshua is een aangenaam tegendraadse levenskunstenaar annex poëet en muzikant, die sinds zijn verblijf in Haarlem onvermoeibaar de alternatieve culturele muziek-scene aanjaagt.

Er is geen bijzonder parkevenement, muziekfestival of alternatieve kerstviering te bedenken of Joshua maakt er zijn opwachting. Is hij daar niet, dan zie je deze coole dude als gastheer op zijn eigen evenementen, tijdens maandelijkse optredens als DJ in het café van poppodium Patronaat of met zijn band (´Even jews can rock´n roll!´), tijdens alternatieve bijbel-lezingen in zijn zaak, en bij The Christmas Crapshoot, een winters evenement dat dient als alibi om onder kerstdiners met de familie uit te komen. Je kunt hem ook ontdekken door thuis in een van zijn bundels te bladeren.

De kleurrijke winkel van Joshua en zijn vrouw Mara werd geopend in 2012 en is de gastvrije thuishaven van alles wat Joshua en Mara bedenken. Je kunt er van alles vinden: van kunst tot handgemaakte spulletjes, en van vintage tot nieuwe kleding, boeken en platen. Je mag er ook je oude spullen langsbrengen – mits ze in de ogen van het stel voldoende cool zijn, dat dan weer wel – of terplekke een balletje opgooien voor een nieuw alternatief evenement in de zaak. Ze staan open voor alles.

De Amerikaan kwam in de lente van 2000 naar Nederland. Zijn idee voor de Irrational Library rolde hij uit in de vermaarde Fietsznfabriek, waar hij avonden organiseerde met een mix van alternatieve muziek en cultuur. Het concept is aan de Doelstraat verder uitgebreid met een webshop.

 

Adres Doelstraat 31 zwart, 2011 XB Haarlem. Zondag en maandag gesloten. OV o.a. Connexxion 50 en 340, halte Raaksbrug. Daarna 7 minuten lopen via Wilhelminastraat. www.irrationallibrary.nl Tip Op zijn site vind je een link naar een handige vintageroute met zo´n 20 Haarlemse winkels met vintage en tweedehands spullen.

bottom of page