top of page

Vithika Yadav

RNW media

Love Matters India vecht voor vrouwen

'stilte rond seks doorbroken'

tumblr_o1b394DfMZ1uf3yiqo1_640.jpg

In India is praten over de leuke kanten van seks volledig taboe. Dit stilzwijgen houdt de slechte positie van vrouwen in stand. Het online platform Love Matters – een initiatief van RNW Media – doorbreekt de stilte. En geeft jonge Indiërs voor het eerst in hun eigen taal toegang tot de meest basale informatie over seks en genot.  

 

Het is bijna onmogelijk om een compleet beeld te schetsen van de misstanden, waarvan vrouwen in India het slachtoffer zijn. Groepsverkrachtingen halen incidenteel de wereldpers, maar vrijwel alle vrouwen worden dagelijks door mannen lastiggevallen.

Hinderlijke aanrakingen, misbruik en verkrachtingen zijn in het land het gevolg van een ongelijke behandeling van vrouwen en hebben in India een epidemische omvang, vertelt de jonge activiste Vithika Yadav (33).

´Het gebeurt overal en op elk willekeurig tijdstip. Je moet als vrouw altijd uitkijken en mannen niet in de ogen kijken. Het is het gevolg van de sociale omgang en de achterstand van vrouwen binnen families en het openbare leven. Dat zit allemaal heel erg diep in onze maatschappij. In India hebben we afgesproken daar niet over te praten.´

 

Informatie

Vithika is één van de drijvende krachten achter Love Matters India. Met dit digitale platform maakt RNW Media sinds 2011 eerlijke en betrouwbare informatie over seks en seksuele rechten beschikbaar.

Love Matters richt zich in de eerste plaats op jongeren en spreekt hun taal. Maar het platform trekt ook de belangstelling van andere leeftijdsgroepen. De site telt gemiddeld een half miljoen unieke bezoekers per maand. Dagelijks stellen bezoekers honderden vragen via het platform. Op Facebook heeft Love Matters inmiddels ruim een miljoen volgers.

Love Matters is een voor India ongekend open bron van informatie over seksueel genot. Dit onderwerp is tot op de dag van vandaag omgeven met gevoelens van vernedering, schuld en schaamte. Juist het ontbreken van alternatieve informatie, bijvoorbeeld over de positieve kanten van seks, houdt de ongelijke positie van vrouwen in stand, vertelt Vithika.

´Seks is een van de belangrijkste onderdelen van het leven, dat vindt iedereen. Maar in het openbaar heb je het daar niet over. Dit grote stilzwijgen is de kern van het probleem. De agressie van mannen tegenover vrouwen blijft zo in stand. De seksuele ongelijkheid speelt een rol bij alle aspecten van de samenleving. Natuurlijk bij al het geweld en het misbruik, maar denk ook ongewenste zwangerschappen, de ongeletterdheid en armoede.

 

Positief

Love Matters helpt jongeren aan eerlijke en positieve informatie over seks, zodat ze eigen keuzes kunnen maken voor een veiliger en gezonder seksleven. De verwachting is dat goede en – voor leeftijdgenoten – herkenbare keuzes uiteindelijk impact zullen hebben op de samenleving . Toegang tot goede informatie is daarbij een randvoorwaarde.

Om dit te bereiken kiest Love Matters voor het onderwerp plezier in seks om de gesprekken met miljoenen jonge mannen en vrouwen op gang te brengen. Het vertrekpunt is dat seks en relaties vooral leuk, gezond en gelijkwaardig moeten zijn. Het platform creëert voor de conversaties een open ruimte, waar geen waardeoordelen worden uitgesproken. Zo voelt iedere bezoeker zich comfortabel om zich in de gesprekken te mengen.

De inspanningen worden internationaal erkend. Love Matters ontving in 2013 een prestigieuze prijs van de World Association of Sexual Health vanwege de excellente en innovatieve manier waarop grote aantallen jongeren worden betrokken bij sociale verandering.

 

Ervaring

Ruim driekwart van de bezoekers is man. Love Matters geeft niet alleen informatie over seks, maar laat hen tegelijkertijd zien wat het betekent om vrouw te zijn in India.

Voor veel mannen biedt Love Matters een compleet nieuwe ervaring. Een jongeman bijvoorbeeld vroeg onlangs op de site of het goed was dat hij zijn vrouw drie anticonceptiepillen per dag liet slikken. Hij wilde er zeker van zijn dat zij niet zwanger raakte.

Vithika: ´Dit is maar een voorbeeld, ik kan er honderden geven. Wij vragen zo iemand dan: weet je wel wat je doet? Weet je wel hoeveel schade je toebrengt aan het lichaam van jouw vrouw? Hierdoor snapte hij ineens dat vrouwen recht hebben op hun eigen lichaam. Hij bedankte ons en zei: je hebt me aan het denken gezet.´

 

Interesse

Love Matters opereert via een responsive website, waardoor het platform uitstekend geschikt is om mobiel te bezoeken. Dat wordt dan ook massaal gedaan. Er is een grote variëteit aan bezoekers, die de site mobiel bezoekt en volledig anoniem vragen aan Lome Matters voorlegt.

De enorme hoeveelheid verzamelde data heeft de interesse gewekt van wetenschappers. Zij kunnen via Love Matters voor het eerst in kaart brengen hoe in India over seks wordt gedacht, wat het gedrag van jongeren is en hoe het landschap zicht ontwikkeld.

Dat de bezoekcijfers alsmaar hoger worden, en de online zoektocht naar relevante informatie groeit, noemt Vithika Yadav een teken dat er in India behoefte bestaat aan verandering. ´Maar de mindset verandert niet in één dag´, zegt ze. ´Dat is een proces van oneindig herhalen.´

Een actueel obstakel bij de groei is de opstelling van bedrijven als Facebook en Google. Zij downgraden het platform regelmatig en op willekeurige momenten vanwege de inhoud. Love Matters voert gesprekken met deze bedrijven om ze te wijzen op het belang van de informatie voor India.

Vithika Yadav: ´Facebook en Google zijn in onze samenleving de nieuwe poortwachters aan het worden. Facebook blokkeert bijvoorbeeld alle seks-gerelateerde content, maar moet gaan snappen wat goede content is en wat niet. Wij moeten daar als een partner met Facebook over praten.´ 

 

Offline

Love Matters organiseert in samenwerking met o.a. universiteiten drukbezochte offline evenementen. Vele duizenden jongeren komen daar op af. Het zijn voor India compleet nieuwe gebeurtenissen. Voor de jongeren betekent het vaak dat ze voor de eerste keer in alle openheid kunnen praten over seksuele rechten en gezondheid.

Vithika Yadav herkent maar al te goed de onwetendheid en de misverstanden, waar jongeren mee worstelen. Zelf groeide ze op in een liefdevol gezin en leerden haar ouders haar respect te hebben voor iedereen. Maar buiten het gezin overheersten de onwetendheid, de hypocriete en de ontkenning van seksuele rechten. Daardoor haatte Vithikaj het om een meisje te zijn en verborg ze haar tranen achter een gemaskerde glimlach.

´Ik weet nog goed hoe mijn biologieleraar op school het hoofdstuk voortplanting oversloeg. Hij zei dat nette kinderen daarin niet geïnteresseerd zouden zijn. De optelsom van dit soort ervaringen drijft mij in het werk voor Love Matters.´

bottom of page